Braem op het Kiel

Datum
zaterdag, 23 september, 2023 - 10:30 tot 12:30
Prijs
€ 15.00
Locatie
Nova
Schijfstraat 105
2020 Antwerpen
Categorie
Stadsverkenning van 2 tot 3 uur

Sociaal wonen op het Kiel

Na Wereldoorlog II kampte Antwerpen met een nijpend woningtekort. De stad besloot terreinen op het Kiel en de Luchtbal ter beschikking te stellen van drie grote bouwmaatschappijen. Die moesten met goedkope huisvesting de stadsvlucht indijken. Deze operaties bezorgden vooral het Kiel, met zijn meer dan 4000 sociale woningen de reputatie van sociaal woongebied bij uitstek. In 1949 kreeg Renaat Braem een bouwopdracht van 'Huisvesting Antwerpen' voor 800 sociale woningen.Voor het eerst kreeg hij de kans om op grote schaal de ideeën van CIAM, waar zowel Le Corbusier als hijzelf deel van uitmaakten, in praktijk om te zetten. Hij ontwierp een ensemble van drie hoge woonblokken, een zigzagreeks van zes lagere blokken en een halve maan van laagbouw.

Wat maakte de blokken uniek, zeker in die tijd? Ondermeer de koppeling van functionaliteit aan esthetiek, het belang van licht, lucht en ruimte, de vele esthetische ingrepen en het privégevoel bij de bewoners omdat elk appartement als duplex opgevat wordt en zo de illusie van een "eigen huis" creëert.

Tijdens deze wandeling bezoeken we ook een modelappartement, waarbij u het gevoel krijgt getransporteerd te worden naar 60 jaar geleden. Indien mogelijk lopen we ook binnen in ontmoetingscentrum Nova dat in 1963 geopend werd als bibliotheek voor de buurt en als doel vooral de "volksverheffing" had.

Reserveer

BOOK NOW