Modernisme in Antwerpen

Renaat Braem en Léon Stynen

Renaat Braem (1910 - 2001): controversieel architect, visionair, totaalkunstenaar. Een gevaarlijke bolsjeviek en beeldenstormer, volgens sommigen. De enige ruimtelijke theoreticus van belang die België ooit gekend heeft, volgens anderen. In ieder geval: hij droomde van een 'bevrijde' klassenloze wereld en was ervan overtuigd dat zijn architectuur daar een wezenlijke rol in kon spelen.

Zijn eigen woning (1958) toont het ruimtelijk inzicht en sculpturaal denken van deze architect. In het Middelheimpaviljoen (1963) komt zijn zoektocht naar de integratie van de kunsten tot een apotheose. De Arenawijk (1967) en de poten-blokken op het Kiel (1954-1958) tonen Braem als overtuigd socialist, strevend naar licht, lucht en ruimte voor iedereen.

Expeditie De Stad biedt als enige organisaties de mogelijkheid om een aantal realisaties van Braem te bezoeken: zijn eigen woning, de Arenawijk, een modelappartement, het paviljoen in het Middelheimmuseum.

Léon Stynen (1899-1990): was een groot Belgisch architect, een nationaal figuur maar buiten de grenzen nauwelijks bekend. “Architecture est devenu mon destin”, zei hij.  Architectuur was zijn levenshouding en daarbij gebruikte hij het potlood om te tekenen niet om te schrijven. Stynens keuze voor modernisme was geen echte keuze. Het kwam niet voort uit een vernieuwingsdrang. Het was vanzelfsprekend om te kunnen voldoen aan de behoefte naar schoonheid en volmaaktheid.

deSingel (1963-1988), het testament van Stynen, vormt met zijn brede gangen en royale ruimtes ook vandaag een bijzondere omgeving voor studenten, gebruikers en bezoekers. Detaillering en materialen weerspiegelen Stynens liefde voor vakmanschap. De eenvoud en bescheidenheid van beton en glas dragen bij tot de eenheid en de sereniteit die het gebouw uitstraalt. In 2010 realiseerde Stéphane Beel op de site een uitbreiding met veel respect voor de architectuur van Stynen.

Expeditie De Stad biedt een uniek bezoek achter de schermen van het kunstencentrum deSingel en aan lopende architectuurtentoonstellingen.

Praktische info

Bel of mail ons voor een voorstel en offerte voor een geslaagd bezoek.

Tel.: 0032 3 338 39 39 - E-mail: info@expeditiedestad.be

Reserveer

BOOK NOW