Linkeroever

Van modernistische woonblokken tot hechte stadswijk

Tijdens het Interbellum was de Antwerpse Linkeroever nog het voorwerp van internationale ontwerpwedstrijden en prestigieuze projecten. Hoogbouw langs grote verkeersassen domineerde de stadsuitbreiding van de jaren vijftig. Die modernistische inslag tekent tot op vandaag de wijk. Voor veel inwoners van de stad Antwerpen is Linkeroever onbekend terrein. Het is wel een deel van de stad maar toch ‘aan de andere kant van het water’.

Op dit moment ondergaat Linkeroever een grondige facelift. De woonblokkenwijk Europark kreeg een nieuwe, verkeersluwe verkeersas waarrond zich een aantal woon-, zorg-, cultuur-, onderwijs- en kinderopvang-voorzieningen concentreren. Het InterGenerationeel project LinkerOever (IGLO) maakt de heterogene wijk sociaal samenhangender. 

Het ontwikkelingsproject Regatta voorziet aan het Galgenweel  450 woningen, 1100 appartementen, kantoren en winkels. Langs het meer verrijst een wijkpark van 12 hectare, naar ontwerp van het Italiaanse architectenduo Secchi & Vigano. 

Het Sint-Annabos (96 ha) werd samengevoegd met Middenvijver (30 ha) en Burchtse Weel. De drie gebieden vormen samen een groene ring rond het westen van de stad. Een aantal ingrepen moet ze meer integreren tot een aaneensluitend natuurgebied met ruimte voor sport en recreatie.

We nemen u mee door dit groene, open, soms chaotische maar verrassende stuk Antwerpen en lichten de unieke positie toe van Linkeroever in het verleden, heden en toekomst.

Praktische info

Start: Ingang voetgangerstunnel kant Linkeroever aan het Frederik Van Eedenplein

Einde: IGLO

Duur: 2 uur

Prijs: € 125

Maximum 20 personen per gids

Reserveer

BOOK NOW