Duitse sporen in Antwerpen

Rond 1900 heette Antwerpen in sommige tijdschriften de ‘Duitse stad'. Toen Duitse troepen de havenstad in 1914 belegerden en bezetten, woonde en werkte er een omvangrijke gemeenschap Antwerpse Duitsers. De talrijke verenigingen, handelszaken, investeringen, scholen, kerken en goede werken getuigden van een diepgewortelde verankering. De architecturale, culturele en etymologische sporen zijn nu nog in het straatbeeld aanwezig.

‘Duitse sporen in Antwerpen' verkent de Duitse epoque aan de hand van verhalen, gebouwen, familienamen en interieurs uit die tijd. Het parcours volgt de handel en wandel van Duitse handelaars, kunstenaars en architecten in Antwerpen, en stuit op het emotioneel conflict waarmee Antwerpse Duitsers in oorlogstijd worstelden. De belegering van Antwerpen in 1914 stelde hun loyaliteit tegenover het moederland zwaar op de proef. De vraag of ze het thuisland - de bezetter - steunden, of de stad van hun hart, hun kinderen en hun vrienden, was verscheurend.

Een stadswandeling, samengesteld in opdracht van het Vredescentrum Provincie/Stad Antwerpen naar aanleiding van het herdenkingsjaar Antwerpen '14-'18.

Praktische info

Afspraakplaats: Hal Centraal Station, aan de grote stenen trap

Einde van de tour: Grote Markt

Duur van de tour: 2 uur

Maximum aantal deelnemers per gids: 20 personen

Prijs: € 125

Reserveer

BOOK NOW