Dokken en sporen

Eilandje, Cadixwijk en Park Spoor Noord

Het oude, lege havengebied in het Noorden van Antwerpen transformeerde de voorbije jaren tot een bruisend stuk van de stad. Het masterplan van Manuel De Sola Morales van 1990 vormde de blauwdruk. Slow urbanism maakte het mee mogelijk dat de plannen konden aangepast worden aan nieuwe omstandigheden.

Het MAS fungeert sinds 2011 als scharnierpunt tussen de historische binnenstad en dit open gebied waar wonen, werken, ontspanning, cultuur hand in hand gaan. Op de kop van het Kattendijkdok, het voorlopig meest noordelijke punt van de ontwikkelingen, opende in 2016 het Havenhuis, van de Brits-Iraakse architecte Zaha Hadid. Het nabijgelegen Belvédère Park uit 2018 sluit aan op de vernieuwde kaaien en biedt een schitterend uitzicht over de Schelde.

De Cadixwijk is een duurzame wijk met nieuwe scholen, kinderdagverblijven, winkels en openbaar vervoer die de buurt mee aantrekkelijk moeten maken voor jonge gezinnen. Van hieruit geraak je via een fietsersbrug of onder de viaduct door in het 24ha grote Park Spoor Noord. Dit oude spoorwegemplacement in een dichtbevolkte buurt werd in 2009 succesvol omgevormd tot een tuin voor de bewoners, een park voor de stad. Aan de rand van het park verrezen nieuwe torens: een campus, een ziekenhuis, studentenkamers, woningen.

Dit stuk van de stad biedt een staalkaart van hedendaagse architectuur, stadsontwikkeling en landschapsarchitectuur waarbij oude dokken en sporen ons herinneren aan een economisch havenverleden.

Praktische info

Bel of mail ons voor een voorstel en offerte voor een geslaagd bezoek.

Tel.: 0032 3 338 39 39 - E-mail: info@expeditiedestad.be

Reserveer

BOOK NOW