Tijdens deze tocht in Antwerpen ontdekken we de relatie tussen Antwerpen en Congo op verschillende vlakken vanaf de 16de eeuw tot vandaag. We bespreken de kolonisatie van Congo, de rol van de Belgische missies, de oprichting van instituten, de verrijking van bepaalde Antwerpse families en de dekolonisatie vanaf de jaren '60 in de vorige eeuw.
Er is veel te doen geweest rond contesteerbare standbeelden zoals die van Leopold II. En de vraag of illegaal verworven Congolese kunstobjecten teruggegeven moeten worden, is nog altijd niet beantwoord. Zijn excuses voor de Belgische uitbuiting van Congo voldoende of moeten we meer doen? Is onze witte kijk op ons koloniaal verleden en op de Belgen van Afrikaanse origine eindelijk aan het kantelen?
Specifiek voor scholen:
Leerlingen die afstuderen in het secundair onderwijs in Vlaanderen, moeten binnenkort op zijn minst een basiskennis hebben over de koloniale geschiedenis van België. In de nieuwe eindtermen voor geschiedenis wordt kolonialisme voor het eerst expliciet vermeld en zijn voor het eerst historische sleutelbegrippen opgenomen zoals imperialisme, (neo)kolonisatie en dekolonisatie. Met deze rondleiding biedt Expeditie De Stad een handig instrument om deze begrippen bevattelijker te maken.