Zuid en Nieuw-Zuid

Datum
zondag, 21 mei, 2017 -
14:00 tot 16:00
Prijs
€ 6.00
Locatie
Zuid Fotomuseum
Waalsekaai 47
2000 Antwerpen
Categorie
Stadsverkenning van 2 tot 3 uur

Al van ver is het nieuwe Justitiepaleis een opvallend baken voor wie Antwerpen binnenkomt. Ook vanuit de stad is het een sterk merkteken. Tijdens deze wandeling verkennen we het hippe Zuid met zijn musea en galerijen, cafés en restaurants, en gaan we verder door naar Nieuw-Zuid.

Nieuw Zuid is de projectnaam voor het gebied tussen het Kiel en het Zuid, van aan de Scheldekaaien tot aan de Konijnenwei. Sinds de sloop van het goederenstation Antwerpen-Zuid in 1965 lag het gebied er verlaten bij. De renovatie in 2007 van het voormalige goederenstation - nu Bank J. van Breda & co (Conix Architects) - vormde een eerste impuls voor herontwikkeling van de site, samen met de bouw van het nieuwe Justitiepaleis (Richard Rogers) in 2006. 

De stad gebruikt deze ruimte om een ambitieus stadsuitbreidingsproject te realiseren en om de verwachte bevolkingsgroei en meteen een tekort aan openbare voorzieningen en groen in de zone op te vangen. Het Italiaanse ontwerpteam Studio Associato Secchi-Viganò ambieert met haar masterplan een gemengde wijk: een combinatie van woningen, winkels, horeca, openbare voorzieningen, groen en kantoren. De stad voorziet ongeveer 2.000 nieuwe woningen en bijhorende voorzieningen, samen met een park. De publieke ruimte en het park worden ontworpen door Architectbureau Bureau Bas Smets.

De realisatie wordt over 15 jaar gespreid. In afwachting van het nieuwe wijkpark wordt met burgers al nagedacht over een tijdelijke invulling van de konijnenwei als pop-up park.

Wilt u reserveren?