WHAT WE DO

Antwerpen Averechts organiseert stadsbezoeken.

In bekende én in minder voor de hand liggende buurten. Over de stad van vandaag, maar met een verhelderende blik op gisteren en morgen. Over stedelijke vernieuwing en diverse culturen.

Antwerpen Averechts organiseert ook andere initiatieven zoals lezingen, tentoonstellingen en multi-mediaprojecten over de stad en haar bewoners.

Antwerpen Averechts draagt de stad een warm hart toe. Daarom engageren wij ons als een kritische en volwaardige gesprekspartner in debatten rond stadsontwikkeling.

Onze vereniging zet zich al meer dan 25 jaar in om de bezoeker het leven in de stad te laten ontdekken. In al zijn facetten, kleuren en geuren. Met verhalen over wonen en werken in de stad. In voeling met de kleine en grote veranderingen die er plaats vinden. Steeds op zoek naar de waarden van stedelijk leven, ook op plaatsen die niet voor de hand liggen.

De werking van Antwerpen Averechts startte in 1986 met één wandeling in de Sint-Andrieswijk. Al snel volgden andere wandelingen, o.m. in de wijken Stuivenberg, Zurenborg, Zuid, Eilandje ... Begin jaren negentig was de vereniging mede-initiatiefnemer van het project 'Stad aan de Stroom'. Het 19de-eeuwse havengebied werd het onderwerp van wandelingen, fiets- en bustochten. In opdracht van Antwerpen '93 organiseerde Antwerpen Averechts vernieuwende stadsbezoeken, waarbij het hoofdaccent steeds lag op stedelijke ervaring en actualiteit.

Met deze ervaring kon Antwerpen Averechts zich verder professioneel uitbouwen tot een volwaardig bureau voor stadsbezoeken. Inmiddels is het team uitgegroeid tot een veertigtal gidsen en is het aanbod uitgebreid en gediversifieerd, zowel voor groepen als voor individuele deelnemers. Uitschieters zijn daarin de dagarrangementen rond diverse culturen, maar ook de daguitstappen rond de Antwerpse fifties, de ontwikkeling van de haven en de verdwenen polderdorpen zijn inmiddels klassiekers geworden. Sinds jaren gaan ook heel wat schoolklassen uit het basis- en secundair onderwijs met ons op stap. Voor deze groepen bestaat een aangepast programma.

Voor specifieke evenementen, zoals de jaarlijkse Open Monumentendag, maken we wandelingen op maat. Daarnaast organiseert Antwerpen Averechts verschillende projecten: tentoonstellingen, theaterhappenings, lezingen, ... Zij versterken de blik op de stad op een doelgerichte manier en plaatsen de stad in een cultureel perspectief. Hierdoor ontstaat een binding tussen cultureel erfgoed en wijkontwikkeling.

BOOK NOW