Kennismaking met de joodse gemeenschap

We ontmoeten de gids in de hal van het Centraal Station en wandelen naar de diamantwijk. Hier vlakbij ligt de "joodse wijk", zo genoemd omdat de bevolkingsgroep hier zo duidelijk in het straatbeeld aanwezig is.

Tijdens onze uitstap is er aandacht voor het dagelijks leven, de geschiedenis van het joodse volk, hun religieuze gebruiken en feesten en natuurlijk voor de vele geboden en verboden mét hun betekenis. Onderweg vertellen we over godsdienstbeleving en de invloed ervan op het dagelijkse leven. We springen even een restaurant binnen waar we leren hoe je koosjer kan eten. In een synagoge wacht iemand van de joodse gemeenschap ons op. Hij laat het gebouw zien en vertelt wat jood zijn voor hem betekent. Onderweg terug naar het Centraal Station hebben we oog voor een aantal typisch joodse winkels. Daarna mogen begrippen als mezoeza en bar mitsva geen geheimen meer hebben.

Een handig en beknopt informatieboek ter voorbereiding van de wandeling is "De joden van Antwerpen" van Ludo Abicht (Uitgeverij Hadewych, 1993).

Praktische info

Dit programma is ENKEL bedoeld voor scholen / studenten / jongeren. Voor volwassenen is er het halvedagprogramma Mazel Tov!

Vertrek: Hal Centraal Station, aan de grote stenen trap

Einde: Omgeving Centraal Station

Duur van het programma: 2 1/2 uur (incl. synagogebezoek)

Prijs: € 130 (incl. bezoek aan de synagoge)

Doelgroep: vanaf het eerste jaar secundair onderwijs

Maximum 20 leerlingen/studenten per gids. We verwachten minimum één begeleidende leerkracht per groep.

Reserveer